کمالوندی: فراوری اورانیوم غنی شده با ظرفیت فراوری قبل از برجام برابری می نماید

به گزارش مجله سرگرمی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی می گوید، ایران به طور طبیعی انتظار دارد با برطرف ابهامات و سوالات آژانس در رابطه با دو موضوع پادمانی، دیگر شاهد انتشار موازی گزارش پادمانی هم زمان با گزارش برجامی نباشد. او همچنین با اشاره به پروژه های اجرا شده و برنامه های در دست اجرای سازمان، پیشرفت های هسته ای کشور را بسیار امیدوار کننده ارزیابی می نماید.

کمالوندی: فراوری اورانیوم غنی شده با ظرفیت فراوری قبل از برجام برابری می نماید

به گزارش ایسنا، بهروز کمالوندی در پاسخ به این که دورنمای گزارش پادمانی آژانس موازی با گزارش برجامی را چگونه می بینید؟ آیا با برطرف ابهامات و سوالات این گزارش ها خاتمه می یابند؟ گفت: از سه گزارش قبل آژانس ترجیح داد که دو گزارش جداگانه برجامی و پادمانی داشته باشد. پادمانی یعنی بر اساس پادمان جامع و پروتکل الحاقی.

بعضی مسایل مربوط به مسایل پروتکلی مطرح شده بود، ما استدلال می کردیم که، چون به استناد برجام، ایران پروتکل الحاقی را اجرا می نماید، می توان موضوعات پادمانی را در دل گزارش برجام آورد، ولی به هر حال آژانس آن را با این تلقی که همه مسایل برجام به خوبی پیش می رود و صرفا یک سوال پادمانی اینجا مطرح است، جداگانه بیان کرد و اکنون برای سه دوره است که گزارش پادمانی نیز منتشر می گردد.

وی درباره فرایند طرح موضوعات پادمانی و توافق صورت گرفته بر این اساس ادامه داد: ما حرف ها و استدلال هایی داشتیم درباره درخواست دسترسی های آژانس و در نهایت بعد از بحث و مذاکرات سیاسی و فنی که در سطح سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه انجام شد، توافق شد تا در چارچوب ترتیباتی هم نگرانی ایران برطرف گردد و هم درخواست های آژانس پاسخ داده گردد که در بیانیه ای این توافق منتشر شد.

کمالوندی اعلام نمود: همکاری ایران با آژانس داوطلبانه و بر اساس ماده 8 پروتکل الحاقی صورت گرفته است، یعنی استدلال های آژانس برای ما مورد قبول نبود و ما بر اساس اصول مورد نظر خودمان جلو رفتیم و آن ها هم ملاحظات ما را درنظر گرفتند. بر همین اساس اکنون یکی از دسترسی های مدنظر آژانس داده شده است و دیگری تا اواخر سپتامبر انجام می گردد.

آنچه در گزارش های اخیر آژانس اشاره شد مورد انتظار ما بود

وی در پاسخ به این که ایران از رویکرد آژانس در اجرایی کردن توافق دو جانبه راضی است؟ اظهار کرد: تا الان بر اساس انتظار ما فرایند پیش رفته است و آنچه در گزارش های آژانس اشاره شد مورد انتظار ما بود.

وقتی مسایل پادمانی حل گردد دلیلی ندارد که گزارش ها در این مورد ادامه یابد

معاون رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که بعد از برطرف ابهامات آژانس درباره مسایل پادمانی اخیر، دیگر شاهد انتشار گزارش پادمانی نخواهیم بود؟ گفت: علی القاعده این اتفاق می افتد. برداشت مدیرکل و دبیرخانه آژانس این است که این مساله پادمانی است و برجامی نیست و وقتی این مسایل حل گردد دلیلی ندارد که این گزارش ها ادامه یابد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این که به نظر این بار هم آژانس در بیان جزئیات فنی برنامه ایران در گزارش خود زیاده روی نموده و در ممانعت از درز اطلاعت محرمانه نیز شاهد کوتاهی آژانس هستیم؟ گفت: برای دبیرخانه آژانس و کشور های عضو این مساله مضر است. جزییات فعالیت ها و برنامه هسته ای کشور ها نباید منتشر گردد. احتیاجی نیست که همگان در جریان جزییات فنی برنامه هسته ای کشور عضو قرار گیرند. این مساله نه لزوما به لحاظ فنی و هسته ای بلکه به لحاظ تجاری برای کشور های عضو مضر است و ما بار ها بر این مساله تاکید نموده ایم، اما در عین حال شاهدیم که با انتشار گزارش، فورا بخش هایی از گزارش به رسانه ها درز پیدا می نماید.

اینکه ما فراوری اورانیوم غنی شده بالای 300 کیلوگرم داریم امر خاصی نیست، چرا که ایران بر اساس تصمیم برای کاهش تعهدات برجامی اش اعلام نموده است که دیگر به سقف مشخص شده برای فراوری مواد هسته ای در چارچوب برجام متعهد نیست و لزومی ندارد که جزییات این فراوری در اختیار دیگران قرار گیرد. صرفا اطلاع آژانس از فرایند فعالیت های هسته ای ایران احتیاج است که آن هم در جای خود انجام می گردد.

کمالوندی نسبت به انتشار گزارش آژانس در رسانه ها که گزارشی محرمانه محسوب می گردد انتقاد کرد و اضافه نمود: محرمانه بودن این گزارش بخشی از توافق کشور های عضو با آژانس است و تعهد قانونی و اخلاقی آژانس است که باید نسبت به آن حساس بوده و برای جلوگیری از این مساله راهکاری را اتخاذ کند.

این مقام سازمان انرژی اتمی درباره آخرین تحولات در رابطه با بازطراحی راکتور اراک بر اساس گزارش اخیر آژانس هم اظهار کرد: طبق گزارش آژانس میزان فراوری آب سنگین ما کمتر از 130 متریک تن است. البته ما از ابتدا در قالب برجام هم اعلام کردیم که فراوری بیش از 130 تن را برای صادرات عرضه می کنیم، نگفتیم که بیش از 130 تن فراوری نمی کنیم.

فروش خوبی از فراورده های آب سنگین (دوتره) داشتیم که به لحاظ تحقیقاتی و دارویی مورد توجه موسسات و کشور های مختلف در این زمینه است و ده ها میلیون دلار از این محل نیز در شرایط فعلی درآمد داشته ایم و طبیعی است این مساله برای آمریکا خوشایند نیست.

وی توضیح داد: اساسا آمریکا به دنبال آن بوده و هست که بازار بین المللی را در این زمینه به روی ایران ببندد چرا که فکر می کردند اگر ایران نتواند محصول خود را به فروش برساند به دنبال آن کارخانه فراوری آب سنگین نیز بسته خواهد شد، اما ما امروز هر دو کار را داریم پیش می بریم، هم فراوری می کنیم هم محصول را به فروش می رسانیم. اکنون بیشتر از احتیاجمان برای راکتور اراک محصول آب سنگین در اختیار داریم و برنامه فروش آب سنگین را به طور جدی نیز دنبال می کنیم.

فراوری فعلی اورانیوم غنی شده در کشور با ظرفیت فراوری قبل از برجام برابری می نماید

کمالوندی درباره میزان فراوری UF6 غنی شده کشور گفت: ما اکنون بیش از 3 تن اورانیوم غنی شده در اختیار داریم و می توانم بگویم با فرایند فعلی ماهانه بین 250 تا 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده فراوری می کنیم که این میزان با ظرفیت فراوری کشور قبل از برجام برابری می نماید، این در حالی است که این میزان فراوری با تعداد کمتری از سانتریفیوژ های نسل اول و با تعداد کمی از سانتریفیوژ های پیشرفته به دست آمده است.

وی تاکید نمود که ما اگر بخواهیم می توانیم ظرفیت فراوریمان را با تحولی که در ماشین های نسل جدید پیش رو داریم به سرعت افزایش دهیم، از این رو باید بگویم که در حوزه غنی سازی و فراوری مواد هسته ای در آینده صندلی بهتر و خوبی خواهیم داشت.

ماشین های نسل 6، 8 و 9 در مرحله تکمیل تحقیقات هستند

سخنگوی سازمان انرژی اتمی فرایند تحقیق و فراوری در بخش سانتریفیوژ های نسل جدید را خوب و قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: نسل ماشین های IR-6، IR-8 و IR-9 به خوبی در حال تست هستند و اکنون در مرحله تکمیل تحقیقات هستیم به شکلی که این ماشین ها روز به روز بهینه تر و کارآمدتر می شوند و اگر در آینده نزدیک تصمیم به فراوری صنعتی این ماشین ها باشد با اطمینان می توانیم امکان فراوری صنعتی آن ها را فراهم کنیم.

زمان به نفع فعالیت های هسته ای است

وی گفت: جدای از فشار های سیاسی و تحریمی باید بگویم اکنون زمان به نفع فعالیت های هسته ای است؛ در فراوری مواد هسته ای، تحقیق و توسعه، اکتشاف و استخراج و ساخت نیروگاه های هسته ای برای فراوری برق و ... فرایند رو به جلو خوبی داریم و محدودیتی وجود ندارد. به عنوان مثال در زمان اجرای برجام ما سالانه 4 تن کیک زرد فراوری می کردیم، اما الان به سالی 10 تن رسیده است که افزایشی 40 برابری را نشان می دهد.

معاون صالحی درباره آخرین تحولات مربوط به بازطراحی راکتور اراک بر اساس گزارش آژانس هم اظهار کرد: طبق گزارش آژانس ایران جز اصلی ماشین سوخت گذاری را نصب نموده است و در مرحله تنظیم مجدد برای راکتور جدید است. در فرایند ساخت و تکمیل راکتور قبلی قطعات و بخش هایی از جمله ماشین سوخت گذاری و اتاق کنترل و چند تجهیزات عظیم دیگر، اصلا وجود نداشتند از این رو معتقدم اکنون در مرحله مهمی از کار هستیم.

کمالوندی اضافه نمود: در یک سال گذشته ما به طور همزمان کار بازطراحی راکتور جدید و نیز شرایط و امکانات برای بازگشت احتمالی به راکتور قبلی را در دستور کار داشتیم، اما اکنون زمانی است که باید تصمیم بگیریم یکی از این دو راه را پیش ببریم. تا الان تصمیم بر این است که با وجود همه دشواری های و کندی کار فرایند بازطراحی راکتور اراک را پیش بگیریم، چرا که در این فرایند پیشرفت های قابل توجهی شده است و حیف است کشور خود را از یک فرایند پیشرفته و توسعه یافته در حوزه راکتور های تحقیقاتی محروم کند.

تست سرد راکتور بازطراحی شده اراک احتمالا سال آینده

وی گفت: سال آینده احتمالا تست های سرد را آغاز می کنیم، اما فرایند تکمیل این راکتور بر اساس پیش بینی های فعلی دو سه سال به طول می انجامد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره فرایند همکاری با چینی ها در پروژه بازطراحی راکتور اراک هم گفت: در کل با وجود فشار سنگینی که آمریکا به چینی ها وارد نموده است، اما کوشش و همکاری خوبی داشتند و تا اندازه زیادی با وجود مسائل ناشی از شیوع ویروس کرونا کار ها صورت گرفته است؛ به طور کلی فرایندی کند، اما رو به جلو داریم.

دور زمین

دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
منبع: فرارو
انتشار: 8 مرداد 1400 بروزرسانی: 8 مرداد 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 108798

به "کمالوندی: فراوری اورانیوم غنی شده با ظرفیت فراوری قبل از برجام برابری می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کمالوندی: فراوری اورانیوم غنی شده با ظرفیت فراوری قبل از برجام برابری می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید